تفاوت ماهیت علامت تجاری( برند) با لوگو درنظام حقوقی ایران
تفاوت علامت تجاری( برند) با لوگو:
سوالی که ممکن است به ذهن خطور کند این است که،آیا لوگو همان برند است ؟
از اشتباهات رایج در سطوح مدیریت و عوام استفاده نابجا از واژه های برند به جای نام تجاری, لوگو و آرم است. لوگو فقط نشانی از سازمان است در حالیکه برند ماندگاری نام سازمان در ذهن و روح مشتریان است.
تفاوت برند با نام تجاری همانند تمایز بین یک چهره جهانی و مشهور با فردی عادی از جامعه است. یک فرد معمولی تداعی گر حس،وعده، فلسفه کاری و صفات ویژه در ذهن نخواهد بود.
– برند : نام، نشان،عبارت، طرح یا ترکیبی از اینها که موجب شناسانده شدن کالاها و خدمات یک شرکت در اذهان عموم و متمایز شدن آنها از کالاها و خدمات مشابه می گردد.
به عبارتی برند مجموعهای از تعاملات، تجربیات، تفکرات و بازاریابی های یک شرکت تجاری است که از دیدگاه صاحب شرکت باید نماینده موقعیت، پیام، نحوه ارتباط با مشتری، بازاریابی، پیشرفت و حضور شرکت او در بازار باشد و از دیدگاه مخاطبین نیز باید نشان دهنده اعتبار یک شرکت تجاری باشد که تعیین می کند آن شرکت چه نوع کسب و کاری دارد و تجربه مشتریان نسبت به استفاده از محصولات و خدمات آن شرکت چه بوده است و چه تفکر و ایده هایی درباره آن شرکت دارند.
– اوصاف مهم ثبت برند:
عبارتند از:
- ایجاد تمایز: مشتریان با کمک برند شما، میتوانند به سادگی محصولات شما را یافته و از آنها استفاده کنند. همچنین با این روش میتوانید نیازهای مشتری را دریافته و بفهمید مشتری بر چه اساس به سراغ رقیب شما میرود. همین میتواند موجب افزایش کیفیت محصولات شما شود.
- بازاریابی: اگرچه ثبت برند رکن اصلی بازاریابی نیست، اما میتوانیم آن را به عنوان یکی از ارکان مهم در جلب مشتری و بازاریابی بدانیم.
- نمایندگی: با ثبت برند قادر به دریافت نمایندگی برای برند خود خواهید بود. با دادن حق امتیاز برند خود به دیگران هم به شهرت و اعتبار خود کمک میکنید و هم درآمدی مستقل خواهید داشت.
- ایجاد دارایی: اگر برند شما به برندی شناخته شده بدل شود، خود به نوعی دارایی محسوب میشود و میتوانید با فروش آن درآمد مناسبی را کسب کنید..
- وام و سرمایه: برند ثبت شده شما به نوعی اعتبار شما در مقابل دولت، بانکها و سرمایهگذاران می ۤاشد. لذا میتوانید با ثبت برند اقدام به دریافت وام نمایید.
– لوگو یا نشان تجاری :
لوگو یا علامت تجاری به معنای شکل و یا طرحی خاص است که بصورتی هنرمندانه طراحی شده تا از طریق مواردی همچون: الصاق آن بر روی کالاها و محصولات و یا استفاده از آن در مورد خدمات، بتوانیم تمایز و تفاوتی خلاقانه و قدرتمندانه در مقایسه با رقبا ایجاد و تصویری ماندگار از کیفیت و مرغوبیت در ذهن مخاطب و مشتریان ثبت کنیم.
– هدف از ایجاد لوگو :
هدف اصلی از ایجاد لوگو ، فراهم نمودن هویت است و هویت چیزی است که واقعا اهمیت دارد. گرایشات در حال ظهور هستند، ابزارها و تکنیک های طراحی در حال تکامل هستند، یک لوگو ممکن است در طول زمان تغییرات زیادی داشته باشد اما برای ابدیت و دائمی بودن یک لوگو مهمترین هدف همیشه هویت فرد، محصول، کسب و کار یا خدمتی است که برای آن لوگو طراحی می کنید.
– اوصاف طراحی یک لوگو خوب و موفق :
طراحی خوب و موفق باید دارای ویژگیهایی زیر باشد؛
- اعتبار و سنخیت: یک طراحی خوب و موفق باید بتواند ارتباطی دو طرفه و صادقانه بین صاحب لوگو (نام تجاری و برند) و تجارتی که به آن اشاره دارد، برقرار نماید.
نکته: باید با موضوع، مفهوم و خصوصیات برند همخوانی داشته و معنای خود را به سرعت به مخاطب انتقال دهد.
ماندگار و پایدار: یک طراحی خوب و موفق باید بتواند در طول زمان همراه با کسب و کار شما تکامل پیدا کند و ماندگاری خود را با تحمل طرحها و مدهای مختلف در طول زمان از دست ندهد.
- انعطاف پذیر: یک طراحی خوب و موفق باید بتواند به دو صورت سیاه و سفید (تکرنگ) و تمام رنگی چاپ و در سایزهای مختلف مورد استفاده قرار بگیرد. بدون تغییر در ظاهر و معنی و مفهوم آن.
نکته: یک طراحی خوب و موفق را باید بتوان به صورت آنلاین در وبسایتها و هنگام کارهای چاپی بدون هیچ مشکلی استفاده نمود.
نکته: باید قادر به احراز حقوق مالکیت خود از نظر قانونی باشد یعنی منحصر به فرد و قابل ثبت باشد.
و به طور خلاصه میتوان گفت:« طراحی یک لوگو باید ساده و گویا، منحصر به فرد و در ارتباط با موضوع کسب و کار باشد باید جذابیت بصری داشته و با مخاطب ارتباط برقرار کند.»
– اهمیت لوگو:
اما چرا لوگوها مهم هستند؟ اهمیت آنها چیست؟
لوگوها چهره کسب و کار، محصول یا خدمات شما هستند وقتی که شما سعی دارید که یک کسب و کار را به یاد بیاورید غالبا اولین چیزی که به یاد می آورید لوگو است. وقتی که شما یک لوگو را مشاهده می کنید بلافاصله آن را به خاطرات، تجربیات و نام برند ربط می دهید.
لوگو باعث می شود که برند فورا قابل تشخیص باشد لوگویی که به خوبی طراحی شده است همیشه به یاد ماندنی خواهد بود و به مشتریان کمک می کند تا نام برند را به یاد داشته باشند. شکل ها و رنگ ها همیشه روی مغز انسان تاثیر می گذارد و باعث می شود راحت تر فرآیندها را به یاد بسپارد. این بدان معناست که اگر لوگوی شما منحصر به فرد باشد و به راحتی قابل تشخیص باشد فرد می تواند به راحتی شرکت شما را به یاد بیاورد و بار دیگر هم از محصولات شما استفاده کند و شما را به دوستان معرفی کند.
طراحی لوگو روی تصمیمات ما تاثیر می گذارد از همان روز اول ما یک کتابخانه بصری در ذهنمان ایجاد می کنیم و شروع به ارتباط دادن فونت ها، شکل ها و رنگ ها با احساسات و اشیاء خاص می کنیم. با نگاه کردن به یک لوگو ما بلافاصله قضاوت می کنیم و کسب کار، محصول و یا خدمات را به نحوی خاص درک می کنیم. اگر یک لوگو خدماتی که ما به دنبال آن هستیم را نشان بدهد و بتوانیم با آن ارتباط برقرار کنیم با این شرکت مشارکت خواهیم کرد و محصولات و خدمات خود را از آن خریداری خواهیم کرد. به همین دلیل ضروریست که لوگو به درستی کسب و کار را نشان دهد و مخاطبان مناسب را جذب کند. لوگو انتظارات شرکت را نشان می دهد و اگر نتواند مردم را جذب کند زمان و پول هدر می رود و مردم به مشتری تبدیل نمی شود.
– موارد عدم ثبت لوگو یا نشان تجاری:
در چه مواقعی آرم و نشان تجاری ثبت نمی شود ؟
- کپی برداری شده باشند
- به شدت مشابه نمونه دیگری باشند
- نتوانند تمایز ایجاد کنند
- باعث ابهام و دوگانگی شوند
- ایده و کسب و کار خالق خود را نشان ندهند
- عمومیت داشته باشند و یا از کلمات تعریفی در آنها استفاده شده باشد
- از علامت های ملی و مذهبی و لشکری و کشوری استفاده کرده باشند
- از نشان های بین المللی استفاده کرده باشند
– لوگوهای غیرقابل ثبت
مطابق ماده ۵ قانون ثبت علائم و اختراعات ایران، ثبت علامت های ذیل به عنوان علامت تجاری ممنوع است
الف – نتواند کالاها یا خدمات یک مؤسسه را از کالاها و خدمات مؤسسه دیگر متمایز سازد.
ب – خلاف موازین شرعی یا نظم عمومی یا اخلاق حسنه باشد.
ج – مراکز تجاری یا عمومی را به ویژه درمورد مبدأ جغرافیایی کالاها یا خدمات یا خصوصیات آنها گمراه کند.
د – عین یا تقلید نشان نظامی، پرچم، یا سایر نشانهای مملکتی یا نام یا نام اختصاری یا حروف اول یک نام یا نشان رسمی متعلق به کشور، سازمانهای بینالدولی یا سازمانهایی که تحت کنوانسیونهای بینالمللی تأسیس شدهاند، بوده یا موارد مذکور یکی از اجزاء آن علامت باشد، مگر آن که توسط مقام صلاحیتدار کشور مربوط یا سازمان ذیربط اجازه استفاده از آن صادر شود.
هـ – عین یا به طرز گمراه کنندهای شبیه یا ترجمه یک علامت یا نام تجاری باشد ،که برای همان کالاها یا خدمات مشابه متعلق به مؤسسه دیگری در ایران معروف است.
و – عین یا شبیه آن قبلاً برای خدمات غیرمشابه ثبت و معروف شده باشد مشروط بر آن که عرفاً میان استفاده از علامت و مالک علامت معروف ارتباط وجود داشته و ثبت آن به منافع مالک علامت قبلی لطمه وارد سازد.
ز – عین علامتی باشد که قبلاً به نام مالک دیگری ثبت شده و یا تاریخ تقاضای ثبت آن مقدم یا دارای حق تقدم برای همان کالا و خدمات و یا برای کالا و خدماتی است که به لحاظ ارتباط و شباهت موجب فریب و گمراهی شود.
– تفاوت برند و لگو:
- لوگو یک نماد گرافیکی همراه با یک اسم است. در حالی که یک برند به صورت عینی یا انتزاعی نماینده یک شرکت تجاری است که به لوگو مفهوم می بخشد. زمانی که یک لوگو حرفه ای و استراتژی با برندسازی مناسب در کنار یکدیگر قرار بگیرند می توانند به یک شرکت تجاری کمک میکنند تا به طور موثر و با بازدهی بالا، مخاطبین هدف خود را شناسایی کرده و پیام شرکت را به آنها برسانند. به این ترتیب ارزش، سود و تجربیات مشتریان از آن شرکت تجاری چندین برابر خواهد شد.
- لوگو، تصویری است که شرکتها برای نشان دادن نوع تجارت خود از آن استفاده میکنند. اما برندسازی در حقیقت دیدگاهی است که شما برای مخاطبین و مشتریانی که تجربه استفاده از محصولات و خدمات شما را داشته اند؛ ایجاد می کنید. در حالیکه لوگو تنها یک علامت ساده و کوچک است؛ برند شامل تمام احساسات، تجربیات و روابط مشتریان شما با شرکت تان خواهد بود.
- لوگو تنها نشانی از یک محصول است که جهت بهتر دیده شدن و متفاوت بودن از سایر محصولات یکسان و مشابه مورد استفاده قرار می گیرد، در حالی که برند طی پرسه زمانی طولانی تری در ذهن و روح مشتری ماندگاری دارد.
- لوگو نشانی گرافیکی است که به شکل، نوشتار، علامت، سمبل و یا ترکیب این موارد، طراحی می گردد.
- با استفاده از لوگو، اشخاص و شرکت ها می توانند نوع خدمات، اهداف و محصولات خود را در کمترین زمان به مخاطب معرفی نمایند و تفاوت دیگر ثبت برند با ثبت لوگو در این است که برای هر برند ثبت شده، یک لوگوی انحصاری نیز باید ثبت شود.
- مشتری فقط با نمایش دادن یک لوگو روی محصولاتتان با شما ارتباط برقرار نمیکند. بلکه شما از طریق برندسازی در وب سایت، در بسته بندی، در رسانه های اجتماعی و در تبلیغات و بازاریابی با مخاطبین ارتباط برقرار می کنید و برای آنها تجربه می سازید. برای یک شرکت موفق، داشتن یک لوگوی حرفه ای در کنار برند سازی بسیار مهم است.
نظرات