اجراییه و اقسام آن (قسمت چهارم)
– موارد رایج درخواست ابطال اجرائیه دادگاه:
- درخواست ابطال اجراییه حکم ورشکستی تاجر: تاجران ورشکسته می توانند با تصفیه دیون و یا انعقاد قرارداد ارفاقی، در جهت ابطال اجراییه اقدام نمایند.
- درخواست ابطال اجراییه با آدرس اشتباه: اجراییه ابلاغ شده با آدرس اشتباه، قابل ابطال است.
- درخواست ابطال اجراییه دستور موقت:اگر تا مدت ده روز پس از صدور حکم از سوی دادگاه، خواهان اقامه دستور اصلی دعوا نکند، محکوم علیه می تواند خواستار ابطال اجراییه دادگاه در مورد دستور موقت شود.
- درخواست ابطال اجراییه تامین خواسته:در صورتی که خواهان دعوی اصلی را اقامه نکند و خوانده نسبت به پرداخت بدهی اقدام کند، ابطال اجراییه دادگاه می تواند رخ دهد.
- درخواست ابطال اجراییه ثالث: شخص ثالث می تواند در شرایطی ابطال اجراییه را تقاضا کند:
الف – اجراییه صادر شده باشد ولی هنوز تجدید نظرخواهی انجام نشده باشد.
ب – رای قطعی باشد و شخص ثالث در دادرسی که منتهی به صدور حکم نهایی شده است، حضور نداشته باشد.
– تفاوت شکایت از عملیات اجرایی با شکایت از اصل اجراییه:
در مواردی که شخص ممکن است به اصل اجراییه ایرادی وارد نداند:
- در مورد اینکه مثال بدهی خود را قبول دارد اما به عملیات آن اعتراض دارد مثلا ادعا می کند ابلاغ به وی انجام نشده
- یا در مورد اینکه در عملیات اجرایی برخی مقررات رعایت نشده است.اما در اعتراض به اصل اجراییه فرد اصل اجراییه را زیر سوال می برد که با ابطال اجرائیه ثبتی مطرح می شود.برای مثال فرد معتقد است که دین مزبور در سند را پرداخته است
- یا در مورد اینکه سندی که علیه وی با آن اجراییه صادر شده؛ توسط دادگاه قبلا بی اعتبار اعلام شده است
- یا در مورد اینکه سند را جعلی میداند یا مفاد سند را اجرا کرده است و خود را مدیون نمی داند.در اینجا دادگاه صالح برای رسیدگی به آن دادگاه محلی است که در حوزه آن دستور اجرای سند صادر شده است.برای مثال اگر زن برای وصول مهریه که در سند رسمی عقد نامه است درخواست صدور اجراییه کند و مرد اقرار نامه ای از زن داشته باشد که دلالت بر پرداخت مهریه می کند می تواند به دادگاه خانواده مراجعه کند و ابطال آن را بخواهد.
در مواردی به عملیات اجرایی فرد به اصل صدور اجراییه معترض نیست:
در مواردی به عملیات اجرایی فرد به اصل صدور اجراییه معترض نیست و مدیونیت خود را قبول دارد، اما به تشریفات و عملیات اجرایی، طریقه ابلاغ یا مزایده و طریقه ارزیابی کارشناس و… معترض است.این اعتراض در نزد رئیس ثبت محل طرح می شود و نظر رئیس هم ظرف ۱۰ روز قابل اعتراض در هییت نظارت ثبت استان می باشد.
– برگ اجرایی مالیات:
یکی دیگر از انواع اجرائیه که توسط مراجع غیر قضایی صادر می شود، برگه اجرایی مالیات یکی از انواع اوراق مالیاتی است که پس از صدور برگ قطعی مالیات صادر می شود. اجرائیه مالیاتی، از منظر قانونی، سندی است که مبنای توقیف اموال و دارایی مودی مالیاتی به شمار می رود.ذکر و بازنشر نوشتارهای ساوایران منحصراً با قید نام و همراه با پیوند سایت ساویران مجاز است.
– برگ اجرایی مالیات :
ورقه مالیاتی (برگه مالیاتی) است که به موجب آن، نوع مالیات، مبلغ مالیات، سال مالیات، مبلغ پرداخت شده مالیات تا قبل از صدور برگ اجرایی و جریمه مالیاتی متعلقه درج و به مالیات دهنده ابلاغ می گردد.
– مبنای قانونی صدور برگ اجرایی مالیاتی:
ماده ۲۱۰ قانون مالیاتهای مستقیم مبنای قانونی صدور برگ اجرایی مالیاتی است. برابر ماده ۲۱۰ قانون مالیات های مستقیم، هرگاه مالیات دهنده برای پرداخت مالیات قطعی شده خود ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ برگ قطعی، اقدامی انجام ندهد اداره امور مالیاتی با صدور و ابلاغ برگ اجرائیه مالیاتی، زمینه را برای توقیف اموال مودی مالیاتی فراهم خواهد کرد.
– برگ قطعی مالیات:
برگ قطعی مالیات یکی از انواع اوراق مالیاتی است که پس از قطعیت یافتن مالیات، به وسیله اداره امور مالیاتی، صادر و به مالیات دهنده ابلاغ می گردد.
– قطعیت مالیات:
قطعی شدن مالیات ممکن است ناشی از عدم اعتراض مودی مالیاتی به برگ تشخیص مالیات یا ناشی از طی شدن فرایندهای قانونی اعتراض به برگ تشخیص مالیات و نهایی شدن میزان مالیات تشخیصی باشد.در هر دو صورت، پس از نهایی شدن میزان مالیات، اداره امور مالیاتی اقدام به صدور برگ قطعی مالیات می نماید.
– زمان صدور برگ اجرائیه مالیاتی:
برگ اجرایی مالیاتی باید پس از قطعی شدن مالیات صادر گردد. بنابراین ضرورت دارد که ابتدا مالیات مودی، قطعیت یافته باشد و سپس برگ اجرایی مالیاتی صادر گردد. صدور برگ اجرایی مالیاتی پیش از قطعیت مالیات می تواند از موجبات ابطال عملیات اجرایی مالیاتی شود.برگ اجرایی مالیاتی باید پس از برگ قطعی مالیات صادر گردد.
همچنین بخوانید:
نظرات