اعتراضات ثبتی
اعتراض به ثبت ملک
مرجع ارایه عرض حال اعتراض، ادارهای است که آگهی را منتشر کرده است با رعایت موعد مقرر قانونی. این اعتراض مهم ترین اعتراض به عملیات ثبتی است.
در صورتی که معترض اعترا ض را مستقیم به دادگاه در قالب دادخواست تقدیم کند، تکلیف چیست؟
برابر نظریه اداره حقوقی دادگستری، مجوزی برای رد داخواست وجود ندارد، لکن به علت رعایت قانون، دادگاه باید وصول اعتراض را به اداره ثبت اطلاع دهد.
اما بهتر به نظر میرسد دادگاه برای پیروی از نص صریح قانون معترض را به اداره ثبت هدایت کند.
اعتراض بر حدود املاک
مرجع تقدیم اعتراض برحدود اداره ثبت محل میباشد.
اعتراض بر حقوق ارتفاقی املاک
مرجع ثبت اعتراض به حقوق ارتفاقی ملک،اداره ثبت محل میباشد.
ثبت املاک شامل املاک مسکونی، تجاری، صنعتی، باغات و اراضی کشاورزی و زراعی میباشد که هر یک دارای قواعد و شرایط خاص خویش میباشد که با توجه به اهمیت فوق العاده هر یک از آنها برای قانونگذار، اشتباه و اختلال در هریک از مراحل ثبت میتواند موجبات اختلافات حقوقی سنگینی شود.
اعتراض به آرا هیات حل اختلاف
همان طور که میدانیم برابر قانون ثبت هیأت حل اختلاف در شرایطی اقدام به صدور رای میکند قانون امکان اعتراض به رأی را نیز پیش بینی کرده است، البته با رعایت موعدقانونی در قانون دو مهلت مقرر گریده است، در مواردی که رأی هیات به وسیله ثبت محل و بر اساس تبصره ۱ ماده ۲۱ آِیین نامه اجرایی به طرفین ابلاغ میگردد، به موجب ماده ۱۴۸ اصلاحی مهلت اعتراض بیست روز از تاریخ ابلاغ رأی میباشد . و در مواردی که ابلاغ از طریق انتشار رای در روزنامه و آگهی به عمل میآید بر اساس بند ۶ ماده ۱۴۷ اصلاحی و ماده ۱۳۴ اصلاحی آیین نامه اجرایی، دو ماه از تاریخ انتشار اولین آگهی میباشد.
برابرقانون اعتراض ابتدا به اداره ثبت محل تسلیم میشود، اداره ثبت باید به معترض اعلام نماید که ظرف یک ماه از تاریخ اعتراض مبادرت به تقدیم دادخواست به مرجع ذی صلاح قضایی نموده و گواهی تقدیم دادخواست را اخذ و به اداره ثبت تسلیم نماید.
مرجع رسیدگی به اعتراض آراهیأتهای حل اختلاف دادگاه محل وقوع ملک میباشد.
اعتراض بعد از انقضا مدت و بعد از صدور سند مالکیت در دادگاه امکان پذیراست.
دعوای مربوط به اسناد مالکیت معارض
بر اساس ماده ۳ لایحه قانونی راجع به اشتباهات ثبتی و اسناد مالکیت معارض، هر گاه در هیات نظارت تشخیص داده شود نسبت به ملکی کلاً یا بعضاً اسناد مالکیت معارض صادر شده خواه نسبت به اصل ملک، خواه نسبت به حدود و حقوق ارتفاقی، سند مالکیتی که ثبت آن مؤخر است، سند مالکیت معارض نامیده میشود. بنابراین،در صورتی که تاریخ ثبت دو سند مالکیت متفاوت باشد آن که تاریخش مؤخر است، سند مالکیت معارض است و اگر تاریخ ثبت دو سند یک روز باشد سند مالکیتی که شماره ثبت آن بیشتر (موخر الثبت)است سند معارض خواهد بود.
به موجب بند ۵ ماده ۲۵ قانون ثبت، رسیدگی به تعارض اسناد مالکیت کلاً یا بعضاً خواه نسبت به اصل ملک خواه نسبت به حدود و حقوق ارتفاقی آن با هیأت نظارت است.
دارنده سند مالکیت معارض (ثبت موخر) برای حفظ حقوق، خود مکلف است که ظرف مدت دو ماه از تاریخ ابلاغ نظر هیأت نظارت اقدام به طرح دعوی نماید و در غیراین صورت اداره ثبت به ابطال سند او اقدام خواهد نمود.
دعوی ابطال سند معارض چه شرایطی دارد؟
دارنده سند مالکیت معارض باید ظرف دو ماه از تاریخ ابلاغ نظر هیأت نظارت اقدام به طرح دعوی نماید
دعوی مذکور به موجب دادخواست باید به عمل آید باید شرایط ماده ۵۱ قانون آیین دادرسی مدنی نیز رعایت گردد-عنوان و خواسته دعوی، ابطال سند مالکیت مقدم الثبت میباشد
خواهان دعوا دارنده سند مالکیت معارض و خوانده آن دارنده سند مالکیت مقدم الثبت میباشد
دعوا باید در دادگاه محل وقوع ملک اقامه گردد
دعوی ابطال سند مالکیت معارض، یک دعوی مالی است و باید برابر دعاوی مالی مربوط به اموال غیر منقول هزینه دادرسی پرداخت گردد.
دعاوی ناشی ازثبت ملک، دعاوی متعددی است که برحسب مورد، رسیدگی به آن درصلاحیت اداره ثبت یا دادگاه حقوقی میباشد
بدیهی است جهت طرح دعاوی مربوط، میبایست به مواد ثبتی تسلط داشت و از رویه عملی ادارات ثبت، دادگاهها، مقامات تصمیم گیرنده ثبتی اطلاع کافی داشت، مسلم است با طرح یک دعوا تماماین اطلاعات به دست نمیآید، حضور وکیل متخصص بر امور ثبتی، ضروری به نظر میرسد.
ماده واحده
از تاریخ تصویب این قانون اعتراضاتی که به موجب مادتین 16 و 20 قانون ثبت تا پایان سال 1360 نسبت به اصل یا حدود املاک بهمرجع قضایی ذیربط ارسال گردیده و به هر علت سابقه اعتراض در مراجع قضایی وجود ندارد معترضین یا قائممقام قانونی آنان میتوانند حداکثر ظرفمدت 6 ماه دیگر از تاریخ لازمالاجرا شدن این قانون دادخواست اعتراض خود را با در دست داشتن مدارک لازم به دادگاه صالح تقدیم نموده گواهی لازمدر این مورد اخذ و به اداره ثبت محل وقوع ملک تسلیم دارند اگر در این مدت بدون عذر موجه شرعی مراجعه ننمایند معرض شناخته خواهند شد.
تبصره 1 – متقاضیان ثبت املاک یا قائممقام آنها که نسبت به تقاضای ثبت آنان اعتراض شده و از طرف معترض یا معترضین در مهلت تعیین شدهفوق گواهی مربوط را به ثبت محل تسلیم ننمودهاند میتوانند با مراجعه به دادگاه مربوط و اخذ گواهی مبنی بر نداشتن سابقه اعتراض قبلی و عدمتقدیم دادخواست جدید آن را به ثبت محل تسلیم نموده و تقاضای ادامه عملیات ثبتی را بنمایند. ثبت محل مکلف است نسبت به ادامه عملیات ثبتاقدام نماید.
تبصره 2 – اعتراض به تقاضای ثبت و تحدید حدود (موضوع مواد 16 و 20 قانون ثبت) میباید توسط معترضین ظرف مدت یک ماه از تاریختسلیم اعتراض به مرجع ثبتی با تقدیم دادخواست به مرجع ذیصلاح قضایی صورت پذیرد.
تبصره 3 – مهلت مذکور در تبصره 2 ماده 7 قانون اصلاح مواد 1 و 2 و 3 قانون اصلاح و حذف موادی از قانون ثبت اسناد و املاک مصوب1365.4.31 و الحاق موادی به آن مصوب 1370.6.21 به مدت 2 سال دیگر از تاریخ لازمالاجرا شدن این قانون تمدید میشود.
همچنین بیشتر بخوانید :
نظرات