مسئولیت مدنی و انواع آن (قسمت دوم)
2- تعریف مسئولیت خارج از قرارداد یا غیرقراردادی:
هرگونه مسئولیت قانونی که فاقد مشخصات مسئولیت قراردادی باشد مسئولیت خارج از قرارداد نامیده میشود. مسئولیت خارج از قرارداد برخلاف مسئولیت قراردادی مربوط به نظم عمومی است و اسقاط آن از طریق تراضی ممنوع است. درفقه و قانون مدنی ما مسئولیت خارج از قرارداد را ضمان قهری نامیده اند. الزامات خارج از قرارداد هنگامی است که مسئولیت مدنی بدون اینکه قراردادی بین اشخاص وجود داشته باشد، ایجاد شود و یک شخص در مقابل شخص دیگر مسئولیت پیدا کند و ملزم شود که خساراتی را که وارد کرده است جبران کند.
مسئولیتها و تکالیفی که بر عهده اشخاص قرار داده میشود، الزامات یا مسئولیتهای غیرقراردادی گفته میشود که سبب این الزامات ممکن است شبه عقد، جرم یا شبه جرم باشد.
– اوصاف تحقق مسئولیت مدنی:
- ضرری که به خواهان وارد شده است
- تقصیر وارد کنندهی زیان
نکته: در مسئولیت مبتنی بر تقصیر، نیازمند اثبات این عنصر هستیم.
- رابطهی سببیت؛ که غیر از رابطهی علیت منطقی است. به این معنا که زیانی که به شخصی وارد شده است ناشی از تقصیر یا فعل زیانبار خوانده است و از انتساب و استناد ضرر به فعل شخص سخن به میان میآید.
1- ضرر :
– ضرر مسئولیت مدنی
ضرری که در مسئولیت مدنی وجود دارد، ضرر عرفی است. به عبارت دیگر صدمهی مادی، معنوی و بدنی است که به شخص وارد میشود. در اینجا عرف است که قضاوت میکند ضرر وارده نامتعارف و نارواست یا نه. البته قضاوت عرف میتواند بسیار گسترده باشد و طیف وسیعی را در بر بگیرد. به همین دلیل برای ضرری که در قالب نظام مسئولیت مدنی میتوان جبران نمود، مشخصاتی را بیان کردند.
– اوصاف ضرر :
- ضرر باید مسلم باشد و نه احتمالی و ظنی.
- باید مستقیم باشد.
- شخصی باشد.
- ضرر نباید قبلا جبران شده باشد.
- ضرر باید قابل پیشبینی باشد.
- ضرر باید در نتیجهی لطمهای که به حق شخص یا نفع مشروع او وارد شده به وجود آمده باشد.
نکته: منظور از وصف شخصی بودن ضرر یعنی کسی که دعوا اقامه مینماید و ادعای خسارت میکند، باید زیان دیده یا قائم مقام او باشد (مانند وارث).ضرر باید در نتیجهی لطمهای که به حق شخص یا نفع مشروع او وارد شده به وجود آمده باشد. (مانند مثالی که در مورد شرکت در آزمون سراسری بیان شد.
2- تقصیر:
تقصیر در مسئولیت مدنی:
عمل نامشروع غیرقانونی است گاهی از آن به عمل قابل سرزنش تعبیر میشود. پس اگر عملی قانونی باشد و قابل سرزنش نباشد، تقصیر نیست. تقصیر طبق قانون مدنی ما اعم از افراط و تفریط است. افراط، کاری است که باید تا حد معینی انجام شود، در حالیکه بیش از حد متعارف انجام میشود. تفریط هم ترک عمل یا خودداری از انجام عملی است به موجب قانون، قرارداد یا عرف باید انجام میشد.
در مسئولیت مدنی سبکی و سنگینی تقصیر، عمدی یا غیرعمدی بودن آن در تحقق آن تأثیری ندارد. برخی موارد را به عنوان علتهایی که تقصیر را توجیه و مشروع میکنند، نام میبرند. این موارد عبارتند از: حکم قانون و دستور مقام صالح قانونی، دفاع مشروع ،اضطرار، رضایت زیان دیده، اجبار و اکراه و همچنین غرور.
3 – رابطهی سببیت :
– رابطهی سببیت در مسئولیت مدنی:
باید بین ضرر و خسارتی که ایجاد شده و فعل زیان باری که از شخصی سر زده رابطهی سببیت وجود داشته باشد. این منطقی و معقول است که هیچ کس مسئول زیانی که از فعل او ناشی نشده، نباید باشد.البته اینکه بتوان به راحتی وجود رابطهی سببیت را تشخیص داد، کار آسانی نیست. زیرا عوامل مختلفی ممکن است در ورود خسارت نقش داشته باشند. به عبارت دیگر سببهای متعددی منجر به ورود خسارت شدهاند. در این موارد راه حلهای مختلفی پیشنهاد شده است برای آنکه خسارت زیاندیده، بدون جبران باقی نماند.
اگر کسی که خوانده دعوای جبران خسارت است، بتواند قوهی قاهره (مانند سیل، زلزله، باد و …) را اثبات کند که باعث ورود خسارت شده، از مسئولیت مبرا میشود.البته در حال حاضر نظریههای مختلفی پیرامون مسئولیت مدنی مطرح میشود که حتی اگر قوهی قاهره هم اثبات شود، باز هم وارد کنندهی زیان مسئول است (مانند مسئولیت محض).
دعوایی که پیرامون مسئولیت مدنی مطرح میشود، خواهان و خواندهای دارد. خواهان، زیاندیده یا قائم مقام یا نمایندهی قانونی اوست. خوانده نیز کسی است که از لحاظ قوانین و مقررات موظف به جبران خسارت است. خواسته نیز میتواند جبران خسارت از نوع مادی و معنوی باشد.دفاعی هم که خوانده میتواند از خود نماید آن است که منکر مسئولیت مدنی شود و اینکه یکی از ارکان سه گانهی مسئولیت مدنی محقق نشده یا اینکه شرایط مسئولیت مدنی وجود داشته است، اما تعهد ناشی از آن با یکی از اسباب سقوط تعهد، از میان رفته است.
– راههای جبران خسارت:
- وضع زیاندیده به حالت قبل از ورود ضرر برگردانده شود که به آن جبران عینی ( اعادهی وضع به حالت سابق) میگویند. این روش بر دیگر روشها ترجیح دارد، زیرا ضرر کاملا از بین میرود و شخص به حالت اولیه بازمیگردد.
- جبران خسارت از طریق دادن معادل آن است. این راه حل وقتی کاربرد دارد که اعادهی وضع به حالت قبل از ورود زیان میسر نباشد. این روش جبران خسارت یا دادن معادل غیرنقدی یا جبران نقدی ضرر است.
نکته: برای جبران خسارتهای بدنی و معنوی بیشتر از روش جبران نقدی استفاده میشود.
همچنین بخوانید:
قسمت اول مسئولیت مدنی و انواع آن
نظرات