کیفریمطالب حقوقی

قوادی و مجازات آن

0
قوادی و مجازات آن
مشاوره تلفنی مشاوره متنی مشاوره حضوری همراهی در جلسه قرارداد

ماهیت جرم قوادی و مجازات آن در نظام کیفری ایران

– تعریف قواد:

لغت قواد به معنای فردی است که واسطه شهوت رانی دیگران می شود. به موجب ماده ۲۴۲ قانون مجازات اسلامی ؛ قوادی عبارت از به هم رساندن دو یا چند نفر برای زنا یا لواط است.طبق تعریف این ماده، قوادی یعنی واسطه گری بین دو یا چند نفر برای عمل زنا و یا لواط، البته این واسطه گری می‌تواند در ازاء دریافت مبلغی پول باشد و یا اصلا پولی در میان نباشد.

  • زنا عبارت است از مباشرت جنسی مرد و زنی که رابطه زوجیت بین آن‌ها نیست و از موارد وطی به شبهه هم نباشد.
  • منظور از وطی به شبهه آن است که طرفین به گمان وجود رابطه مشروع با یکدیگر رابطه جنسی داشته باشند حال آن که در واقعیت چنین رابطه‌ای مشروع نباشد اگر یکی از طرفین هم به گمان مشروع بودن، رابطه جنسی برقرار کند در خصوص وی جرم زنا محقق نمی شود.
  • لواط عبارت است از اینکه شخصی آلت تناسلی خود را به اندازه ختنه گاه در مقعد دیگری وارد کند.

نکته: قوادی در بعضی کشور‌ها به صورت صنعتی نامشروع برای قاچاق زنان و دختران در آمده است به طوری که از آن می‌توان به عنوان یک جرم سازمان یافته نام برد جرمی که به عنوان یک تجارت پرسود برای گردانندگان شبکه‌های فساد در آمده است.

– ارکان تشکیل دهنده جرم قوادی:

برای تحقق هر جرمی وجود ۳ رکن قانونی، مادی و معنوی (روانی) لازم است؛

الف – رکن قانونی جرم قوادی:

هنگامی می‌ ‌توان عمل یا ترکِ عملی را جرم شمرد که قانون گذار به طور روشن در قانون آن را جرم شناخته باشد و برای آن مجازاتی تعیین کرده باشد. بر این اساس عنصر قانونی جرم قوادی مواد ۲۴۲ تا ۲۴۴ قانون مجازات اسلامی می باشد، چون مقنن به موجب این مواد قوادی را به عنوان یک جرم تعریف و برای آن مجازات تعیین کرده است.

ب –  رکن مادی جرم قوادی:

گاهی اوقات یک فعل مجرمانه در ذهن شخص شکل می‌گیرد، اما هیچ وقت آن را عملی نمی‌کند و به مرحله ظهور نمی رساند، مثلاً تصمیم به سرقت می‌گیرد، اما هیچ وقت اقدام به سرقت نمی‌کند، ما بر اساس اندیشه مجرمانه نمی‌توانیم کسی را مجازات کنیم بلکه اندیشه مجرمانه باید به عرصه ظهور و بروز برسد تا بتوان بر اساس آن شخصی را به عنوان مجرم مجازات کرد.

بنابراین چنانچه فعل یا عمل خارجی نیت مجرمانه شخص را نشان دهد، عنصر مادی جرم شکل می‌گیرد که دومین رکن از ارکان جرم است. برای نمونه برداشتن و بردنِ مال از خانه‌ی دیگری، جرم سرقت را تکمیل می‌کند. به‌بیان دیگر، اینکه شخصی تنها برای سرقت نقشه بکشد و راه حل پیدا کند، جرمی مرتکب نشده است.

عنصر مادی جرم قوادی را می‌توان به هم رساندن دو یا چند نفر برای زنا و یا لواط دانست، طبق تعریفی که از عنصر مادی ارائه شد شخص باید عمل واسطه گری را در این زمینه انجام دهد تا عنصر مادی جرم محقق شود.

پ – رکن معنوی جرم قوادی:

منظور از عنصر معنوی این است که مرتکب انجام فعل را بخواهد یا دست کم احتمال وقوع آن را بدهد در واقع مرتکب باید قصد انجام فعل مجرمانه را داشته باشد.

برای تحقق جرم قوادی مرتکب باید قصد ارتکاب داشته باشد، یعنی بخواهد که دو یا چند نفر را برای انجام زنا یا لواط به هم برساند بنابراین اگر فردی دو یا چند نفر را با هدفی غیر از زنا یا لواط با هم مرتبط کند عنصر معنوی جرم قوادی شکل نگرفته است و در نتیجه جرم قوادی محقق نمی‌شود.

– مجازات جرم قوادی:

الف – حد قوادی برای مرد در مرتبه اول ۷۵ ضربه شلاق است و در صورت تکرار جرم مجازات پیش بینی شده ۷۵ ضربه شلاق و تا ۱ سال تبعید است.

ب –  حد قوادی برای زن قواد ۷۵ ضربه شلاق است.

پ – اگر قوادی منجر به تحقق زنا یا لواط نگردد مرتکب به ۳۱ تا ۷۴ ضربه شلاق و بیش از ۶ ماه تا ۲ سال حبس محکوم می‌گردد.

ت –  اگر قوادی در رساندن دو یا چند نابالغ برای زنا یا لواط باشد مرتکب به ۳۱ تا ۷۴ ضربه شلاق و حبس بیش از ۶ ماه تا ۲ سال محکوم می‌شود.

ث –  به موجب ماده ۶۳۹ قانون مجازات اسلامی؛ کسانی که مراکز فساد و فحشا دایر یا اداره می‌کنند به حبس از ۱ تا ۱۰ سال محکوم می‌شوند و اگر به عمل این افراد عنوان قوادی هم صدق نماید علاوه بر مجازات مذکور به مجازات قوادی نیز محکوم می‌شوند.

– راه های اثبات جرم قوادی:

۱-  دو مرتبه اقرار متهم

۲ – شهادت دو شاهد

۳- علم قاضی

– تعدد و تکرار جرم در قوادی:

وقتی فردی مرتکب جرم می‌شود ممکن است در مواردی مجازات تشدید شود (افزودن بر میزان مجازات) در بحث تشدید مجازات با دو مفهوم تعدد و تکرار جرم روبه رو هستیم.

الف  – تعدد در قوادی:

در تعدد جرم با وضعیت مرتکبی رو به رو هستیم که بیش از یک جرم مرتکب شده و نسبت به هیچ کدام از جرائم حکم محکومیت قطعی صادر نشده است مثل موردی که شخص چند بار مرتکب جرم قوادی شود و نسبت هیچ یک حکم قطعی صادر نشده باشد یا حتی شخص دستگیر نشده باشد.

به عنوان مثال اگر فردی ۳ مرتبه مرتکب جرم قوادی شود و در خصوص هیچ یک حکم قطعی صادر نشده باشد، اگر زن باشد فقط به ۷۵ ضربه شلاق محکوم می‌شود البته اگر مرد باشد در صورتی که برای بار دوم مرتکب جرم قوادی شده باشد علاوه بر ۷۵ ضربه شلاق به تبعید هم محکوم می‌گردد.

ب –  تکرار در قوادی:

یکی دیگر از عوامل تشدید مجازات بحث تکرار جرم است، در خصوص تکرار با وضعیت فردی مواجه هستیم که یک بار مرتکب جرمی شده است و در خصوص جرم مذکور محکومیت قطعی صادر شده مجدداً مرتکب جرم دیگر می شود، در این حالت به دلیل وجود حالت خطرناک در بزهکار(مجرم) او مستحق مجازات شدیدتری است.برای مثال در خصوص جرم قوادی اگر شخصی ۳ بار مرتکب این جرم شود و هر بار حد بر او جاری شود در مرتبه چهارم اعدام می‌شود.

2 2 1 - قوادی و مجازات آن

بررسی نهاد مالکیت در نظام حقوقی ایران

مقاله قبلی

قرار اتیان سوگند

مقاله بعدی

شما همچنین ممکن است دوست داشته باشید

نظرات

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیشتر در کیفری