عقد اشتراک منافع یا جوینت ونچر و آثار ناشی از آن (قسمت دوم)
– طرفین عقد استراک منافع یا جوینت ونچر:
اشخاص حقوقی یا حقیقی از طرفین جوینت ونچر هستند و در صورتی که ماهیت جوینت ونچر از نوع شرکت باشد ماهیت طرفین میتواند شرکت اشخاص یا سرمایه باشد و از آنجایی که مسئولیت سهام داران در شـرکت سـرمایه محدود به سرمایه است، موضوع قرارداد جوینت ونچر ( از نوعی که با همکاری شرکتهای سرمایه به وجود میآید) نباید خارج از حدود فعالیت آن شرکتها باشد.
باید ذکر کرد که دولت ها هم می توانند طرف قرارداد جوینت ونچر باشند که گاه موضوع معاهدهی مورد تـوافق دولت ها، گـاه ایجاد موضوع مورد بحث است(مثل معاهدهی بین فرانسه – ایتالیا در ایجاد تونل “مونبلان” یا قرارداد فرانسه – انگلیس در ایجاد تونل “زیـردریایی مـانش” کـه با جوینت ونچر صورت گرفت) و گاهی نیز موضوع معاهده، تـأیید هـمکاریهای اقتصادی تحت عنوان جوینت ونچر است ( مانند معاهده 20 دسامبر 1951 بین دانمارک و نروژ و سوئد برای تایید جوینت ونچر موجود بین کمپانی های مشترک سه دولت و ایجاد خطوط هوایی اسکاندیناوی)
نکته: برخی اوقات نیز معاهده علاوه بر موضوع خـاص خود، ایجاد یک یا چند جوینت ونچر را پیشبینی میکند. در ایران وفق ماده 9 قانون مدنی برای ورود این معاهدات به حقوق داخلی اعتباری معادل حقوق داخلی به آن داده میشود.
– انواع قرارداد جوینت ونچر:
الف – جوینت ونچر قراردادی: این نوع جوینت ونچر طبق قرارداد فعالیت مشترک یا قرارداد همکاری شکل میگیرد بدون این که طرفین برای اجرای قرارداد دست به تأسیس یک بنگاه اقتصادی مشترک جدید بزنند. هر یک از طرفین این قرارداد، مسئولیت انجام بخشی از فعالیت مشترک را به عهده میگیرد. یک کمیته مدیریت مشترکی بر کل فعالیت طرفین قرارداد نظارت دارد ولی طرفین قرارداد، هر یک به اسم خود و به مسئولیت خود بخشی از فعالیت را به انجام می رساند.
ب – جوینت ونچر شرکتی: در این نوع جوینت ونچر، اراده طرفین برای همکاری به صورت تأسیس شرکت تجاری است و طرفین قرارداد آورده های خود را در این شرکت متمرکز می کنند و کلیه امور شرکت در این موسسه یا بنگاه اقتصادی انجام میپذیرد.
پ – قرارداد جوینت ونچر تأمینی: طرفین برای تأمین مالی و کاهش و تعدیل هزینهها با هم به مشارکت می پردازند.
ت – قرارداد جوینت ونچر متمرکز: جهت همکاری طرفین برای ایجاد واحد اقتصادی بزرگتر
ث- قرارداد جوینت ونچر مکمل: طرفین جهت تلفیق مهارت ها و فناوری ها و دانش فنی خود با یکدیگر، برای تنوع سازی در محصولات خود این قرارداد را منعقد می کنند.
ج – قرارداد جوینت ونچر تحقیق و توسعه: طرفین مشارکت با استفاده از آورده ها و امکانات طرف دیگر به ویژه دانش فنی کار تحقیقی را در یک یا چند زمینه انجام داده و سود حاصل از تحقیق و توسعه بین آنان تقسیم می شود یا هر یک از طرفین می پذیرند و در توسعه با تولید محصولات ویژه ایی به طور تخصصی کار کنند و نتیجه کار خود را به دیگری ارائه نماید.
ح – قرارداد جوینت ونچر فروش: قرارداد حقوقی برای فروش و توزیع محصولات تولیدی طرفین در بازارهای دیگر کشورها.
خ – قرارداد جوینت ونچر یکپارچه: در این قرارداد مشارکتی، کلیه جنبه های یک تجارت مانند سرمایه گذاری، ساخت، توزیع، بازاریابی و فروش مورد معامله قرار می گیرد.
– پایان قرارداد جوینت ونچر:
موارد مختلفی می تواند باعث انحلال یا فسخ قرارداد جوینت ونچر شود:
- انقضای مدت مورد توافق،
- با انجام موضوع قرارداد،
- فوت یا انحلال یکی از طرفین یا توافق شرکا،
- به سبب موارد خاص ذکر شده در قرارداد،
- به حکم دادگاه،
- خاتمه یک جانبه قرارداد،
- وقوع بن بست در تصمیم گیری.
همچنین بخوانید:
قسمت اول عقد اشتراک منافع یا جوینت ونچر و آثار ناشی از آن
نظرات