امکان اعمال حق حبس در مهریه زوجه در نظام حقوقی ایران
حق حبس چیست ؟
اختیاری برای هر یک از طرفین قرارداد است که بر اساس آن حق دارند اجرای تعهد خود را موکول به اجرای تعهد دیگری کنند.در عقد بیع خریدار میتواند پرداخت پول را به دریافت کالا منوط کرده و فروشنده نیز تحویل کالا را به تسلیم پول موکول کند. پس اجرای این حق به تعلیق قرارداد بدون فسخ آن منجر میشود.
حق حبس در بیشتر نظامهای حقوقی دنیا پذیرفته و در معاهدات و کنوانسیونهای بینالمللی به آن اشاره شدهاست، از جمله در مادهٔ ۵۸ «کنوانسیون قراردادهای بیع بینالمللی کالا» (مصوب ۱۹۸۰) آمده که فروشنده مجاز است تحویل دادن کالا یا اَسناد آن را به خریدار، منوط به دریافت بها کند. همچنین اگر قراردادی متضمن حمل کالا باشد، فروشنده مجاز است کالای فروخته شده (مبیع) را با این قید ارسال کند که کالا یا اسنادِ دالّ بر واگذاری آن، فقط در صورت پرداخت بها تحویل خریدار شود.
پسمی توان گفت زوجه می تواند تا زمانی که مهر خود را دریافت نکرده است تمکین نکند یا به زبان عامیانه وظایف خود را در قبال زوج انجام ندهد ( ماده 1085 قانون مدنی)
بررسی مواد قانونی در حق حبس :
ماده ۱۰۸۵ قانون مدنی : زن می تواند تا مهر به او تسلیم نشده از ایفاء وظایفی که در مقابل شوهرداردامتناع کندمشروط براینکه مهراوحال باشدواین امتناع مسقط حق نفقه نخواهدبود.
ماده 1086 قانون مدنی : اگرزن قبل ازاخذمهربه اختیارخودبه ایفاءوظایفی که در مقابل شوهرداردقیام نموددیگرنمی تواندازحکم ماده قبل استفاده کند معذلک حقی که برای مطالبه مهرداردساقط نخواهدشد.
تمکین چیست ؟
زن و شوهر پس از وقوع عقد در قبال یک دیگر مسئولیت ها و وظایفی پیدا می کنند که به مجموعه این اعمال و وظایف تمکین گفته می شود .
چند نوع تمکین وجود دارد ؟
دو نوع 1-تمکین خاص 2-تمکین عام
تمکین خاص :
به معنی برقراری رابطه جنسی و پاسخ دادن به نیاز های معقولانه جنسی مرد.
تمکین عام :
اطاعت کلی و عمل به وظایف کلی در زندگی مشترک.
« برای وجود حق حبس عدم تمکین خاص منظور است و در صورتی است که زوجه باکره باشد. »
نفقه در صورت استفاده از حق حبس چگونه است ؟
در این صورت نفقه به زوجه تعلق می گیرد و مرد موظف است نفقه را به زن پرداخت کند و در غیر این صورت حق طلاق برای زوجه ایجاد میشه .
نکات در مورد حق حبس و شرایط آن:
*در صورت استفاده از حق حبس توسط زوجه قانون تحت شرایطی برای زوج امکان ازدواج ایجاد نموده است .
*در صورت استفاده از حق حبس توسط زوجه و قبول اعسار از پرداخت مهریه زوج و تقسیط مهر زن میتواند همچنان از حق حبس خود استفاده کند و تمکین نکند.
*اگر مرد دادخواست طلاق بدهد و قبل از آن زن استناد به حق حبس کرده باشد مهریه پا برجاست اما حق تنصیف دارایی شوهر مشمول زوجه نخواهد بود .
حق حبس را به اختصار توضیح دادیم و در موارد جزیی تر وکلای وکیل تیک آماده راهنمایی شما عزیزان هستند .
نظرات